Boloński po naszemu
Jacek: …ja po prostu uwielbiam proste, szybkie i – jak zapewnia Ania – zdrowe dania. Takim daniem obiadowym – zajmującym 15 minut kuchcenia – jest właśnie nasz sos boloński. Doskonale komponuje się z dobrym makaronem orkiszowym. I właśnie takie danie zaserwuję na sobotni obiad. A potem na rower. I sobota na luzie. :-)
Potrzebuję:
- 4 dojrzałe pomidory
- Oliwa z oliwek
- Cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- posiekana ostra papryczka - 1/5 łyżeczki (im więcej tym pikantniej)
- przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, sól morska (lub różowa)
- makaron orkiszowy
Makaron gotuję al dente. W trakcie, gdy się gotuje, na oliwie podsmażam posiekaną cebulkę. Dodaję pomidory, sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę. Po chwili – posiekaną papryczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Doprawiam przyprawami, a pod koniec duszenia pomidorów (po ok. 8-10 minutach) dodaję także posiekaną świeżą bazylię. I gotowe.
Naszym bolońskim sosem polewam ugotowany makaron. Smacz-ne-go… mniam, mniam, mniam.