Menu dnia. 1
Ania: Hm… przepisy przepisami, zasady zdrowego odżywiania – zasadami, a co jakiś czas znajomi i znajomi znajomych proszą o ułożenie menu na cały dzień. A gdzie fantazja ułańska? Gdzie ulubione smaki? Gdzie… wolność i swoboda… :-)
Jacek: Prosisz – masz! Ja… bardzo chętnie podam nasze przykładowe menu. Zestaw dnia zgodny z regułami Diety JEM 2.0. Na przykład w piątek jedliśmy:
- Śniadanie – kanapki z żytnio-orkiszowego chleba na zakwasie z grubo krojonym pomidorem i świeżą bazylią.
- Drugie śniadanie – świeże figi.
- Obiad – kasza jaglana z jabłkami, śliwkami, bananem i świeżą miętą.
- Kolacja – jajka sadzone z fasolką szparagową.
I co my tu mamy?
- Regularne 4 posiłki w ciągu dnia, składające się z:
- ok. 45% – ziarna i produkty strączkowe – główne paliwo dnia. Czyli chleb, kasza, fasolka.
- ok. 40% – warzywa i owoce – pomidor, fasolka, jabłko, śliwki, banan, figi.
- ok. 15% – Składniki bogate energetycznie – oleje, jajka, cukry z owoców. - Optymalne zestawienie kwasowo-zasadowe i witaminowo-minerałowe.
- Dobre tłuszcze – olej kokosowy i oliwa z oliwek, dzięki którym przyswoimy rozpuszczalne tylko w tłuszczach witaminy A, D, E i K zawarte w warzywach i owocach, ale dostarczymy też organizmowi niezbędne do funkcjonowania kwasy tłuszczowe.
- Naturalne produkty i jajka od szczęśliwych kur (nie ma tu nic przetworzonego, z puszki, z proszku czyli z konserwantami, barwnikami etc.). Używaliśmy naturalnych przypraw i zdrowej soli – himalajskiej.
- Nie używaliśmy białego cukru, mąki pszennej, słodkiego mleka od krowy, tłustego mięsa.
Cały dzień miną smacznie, lekko, w pełnym najedzeniu, a nasz organizm dostał wszystko to, co powinien.
CDN. :-)