Kategoria: 

Sałatka z arganowym

Ania: Sałatka pachnąca Marokiem, choć korzeniami osadzona gdzieś w Grecji. Zdrowa, smaczna i można najeść się nią do syta.

Jacek: Złoto Maroka. Złoto Berberów – pamiętasz? Ten charakterystyczny zapach zawsze unosił się gdzieś w powietrzu. A smak był prawie w każdej potrawie, którą tam jedliśmy.

Ania: Największe wrażenie zrobiły jednak na nas kozy objadające drzewo arganowe z orzeszków i „fabryka” oleju. To tam  Berberyjki piekły najpyszniejsze podpłomyki, w tradycyjnych, charakterystycznych piecykach. Pysznooości...! Kukurydziany podpłomyk z olejem arganowym...  Hmmmm… rozmarzyłam wspomnieniami.

Foty: maroko_podplomyk i maroko_kozy

Maroko kozy

Jacek: Rozmarzyła się, a tu robota! Sałatkę trzeba przyrządzić! Produkty. Potrzebujemy:

  • Dwa dojrzałe, duże pomidory
  • Średnia cebula
  • Spora garść oliwek
  • Ser kozi a’la feta
  • Olej arganowy*
  • Sól morska lub himalajska (różowa)
  • Pieprz Cayenne

Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Ser również w kostkę, a cebulę w piórka. Solimy/pieprzymy, lekko mieszamy i posypujemy oliwkami. Całość polewamy olejem arganowym i gotowe. Proste i szybkie. I TAKIE smaczne!

Fota – grecka z argonowym 2

* Olej arganowy wytwarzany jest z pestek owoców drzewa arganowego, które rośnie niemal wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka i tam jest stosowany jako remedium na wszystko. W medycynie naturalnej, w kosmetyce i oczywiście do celów spożywczych. Olej arganowy to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów m.in. magnezu, potasu, wapnia,  żelaza, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Regularnie spożywany obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi oraz wspomaga naturalną odporność organizmu.

Do góry

Przeszukaj serwis