Kategoria: 

Ty flądro!

Jacek: Ty flądro!

Ania: Ej, ej, ej! To nasza nowa przyjaciółka, a ty tak z grubej rury do niej, o niej.

Jacek: Po imieniu przecież! Bo i smaczna, i szybka w przygotowaniu.

Ania: A czas w naszej zdrowej kuchni też jest ważny, więc… nie przeciągajmy tylko gotujmy.

Ups! Raczej gotujmy się do pieczenia.

Do przygotowania dzisiejszego obiadu potrzebujemy:

  • Świeżą flądrę – po jednej na osobę, lub po dwie, gdy kupimy małe sztuki
  • Dwie nieduże cukinie
  • Cebulkę
  • Cytrynę
  • Duża łyżka prawdziwego masła
  • Przyprawy: sól morską, pieprz Cayenne, oregano, tymianek i gałązkę świeżego rozmarynu

Ryby najpierw myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny, obsypujemy przyprawami i ziołami z obu stron. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy połową przygotowanej porcji masła, układamy plastry cebuli, na to kładziemy flądrę, a na nią plasterki cytryny.

Fota: Flondra_ 1 przed

Teraz całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st C. Wyjmujmy rybę z lodówki, okładamy ją kawałeczkami pozostałej części masła a obok ryby układamy cukinię. Wszystko jeszcze lekko solimy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut.

W tym czasie możemy poczytać książkę albo podłubać w nosie. To nasza chwila przed pysznym jedzonkiem:-) Rybę wyjmujemy z pieca, wykładamy na talerze i nasza porcja prezentuje się tak:   

Fota: Flondra_ 1 po

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis