Kanapki
Jacek: Najszybsze śniadanie świata – kanapki! Ale tu… czyha na nas zagrożenie:-(
Ania: Na nas już nie czyha.
Jacek: My już wiemy, ale nasi czytelnicy może jeszcze nie. Kanapki są szybkim śniadaniem – to fakt. Ale zdrowym tylko bywają – to także fakt. Cały problem leży w pieczywie.
Ania: Tak, w tym z pszennej mąki. W chrupiących pszennych bułeczkach i w chlebie z mąki drobno mielonej, pozbawionej otrąb.
Jacek: O mąkach już pisaliśmy tutaj, a o zdrowym chlebie tutaj, więc dzisiaj o naszych ulubionych kanapkach z pomidorem. Gruuubym plastrem pomidora!
Można je komponować na wiele sposobów, ale my najczęściej obok pomidora stosujemy: awokado lub masło, lub pesto. W każdej z tych opcji świetnie pasują i smakują cieniutkie plasterki cebuli. Oraz… troszkę soli do smaku i pieprzu Cayenne.
Czas przygotowania: 2-3 minuty. A oto i one: