Sałatka czy koreczki
Ania: Zafascynowani twarożkiem, pastą (jak zwał, tak zwał) dr Budwig – kombinujemy...!
Jacek: Anna kombinuje – ja degustuję i profesjonalnie oceniam:-).
Ania: Cała prawda! Która jak oliwa na wierzch wypływa – pani przy garach, pan przy stole. Ale ponieważ Jacek od pierwszego spróbowania, ups… degustowania – nadal jest za, a nawet przeciw – pani „wywija orła”, aby panu dogodzić. A z wywijania powstały już trzy propozycje.
Oto one:
1. Twarożek + zblanszowany jarmuż, cukinia, rukola i orzechy. Wszystko doprawione solą morską, pieprzem Cayenne i kroplą oleju lnianego. Podajemy w dwóch wariantach:
„Wszystko widać jak na talerzu” lub wymieszane składniki.
2. Twarożek + szczypiorek i dynia (plastry dyni wcześniej upieczone w piekarniku). Całość doprawiona jak wyżej.
3. Twarożek + pomidorki koktajlowe i cukinia – podane w formie koreczków i przyozdobione orzechami i natką pietruszki.
A o właściwościach tego twarożku i jak go przygotować piszemy tutaj.