Na indyjską nutę
Jacek: Zainspirowany kulinarnymi podróżami Makłowicza postanowiłem…
Ania: Zorganizować wycieczkę do Indii naszym podniebieniom:-)
Jacek: A tak! A co?! Trochę charakterystycznych przypraw i składników, i jest coś nowego, smacznego, oryginalnego. Warzywa w mleku kokosowym na ostro.
Potrzebujemy:
- Dwie czerwone cebule
- Dwie papryczki chili
- Kalafior
- Fasolka szparagowa
- Łyżeczka posiekanego imbiru
- Cynamon, goździki, sól himalajska,
- Olej kokosowy
- Mleko kokosowe
- Świeża kolendra
Na rozgrzany w rondlu/garnku olej kokosowy wsypujemy po ¼ łyżeczki mielonego cynamonu i goździków. Mieszamy i dokładamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Chwilę smażymy, podlewamy odrobiną gorącej wody i dokładamy kalafiora podzielonego na różyczki, fasolkę szparagową i posiekane papryczki chili. Teraz jeszcze posiekany imbir i sól.
Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 5-6 minut. Po tym czasie dolewamy ok. szklanki mleka kokosowego, zagotowujemy i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Na koniec wsypujemy posiekaną świeżą kolendrę, mieszamy i gotowe. I bardzo ciekawe w smaku.
W całym tym przedsięwzięciu najbardziej obawiałem się mleka kokosowego. Które, jakie wybrać.
I znalazłem w Kuchniach Świata, takie oto – bez konserwantów – tylko mleko i trochę wody.
Polecam:-)