Sałatka Wielkanocna
Jacek: To jedna ze smaczniejszych sałatek, które jadłem. Pożywna dzięki awokado i jajeczkom przepiórczym, wyrazista w smaku dzięki rukoli i kiełkom, a na zdrowie wpływa cała kompozycja składników.
Dużo błonnika, witamin i minerałów oraz białka w czystej postaci.
Dla 2 osób potrzebujemy:
- Trzy dobre garści rukoli
- Kiełki (tu rzodkiewki)
- Opakowanie jajek przepiórczych
- Awokado
- Ogórki - 4 małe (np. gruntowe)
- Dobrą garść słonecznika i orzechy włoskie
Sos:
- Olej arganowy lub oliwa z oliwek (4 łyżki)
- Woda (4 łyżki)
- Sól morska i pieprz Cayenne do smaku
- Sok z cytryny
Sałatę i kiełki płuczemy na sitku i lekko osuszamy. Jajka ugotowane na twardo kroimy w połówki. Awokado i ogórki w sporą kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, posypujemy słonecznikiem , orzechami i lekko mieszamy.
W kubeczku mieszamy składniki sosu i polewamy naszą sałatkę.
Taka zielona, wiosenna kompozycja świetnie będzie prezentować się na Wielkanocnym stole. Smacznego.
Inne nasze propozycje na Wielkanoc: