Kategoria: 

Szparagi

Ania: Są! Już są!

Jacek: To ja, to ja… je wypatrzyłem! Jeszcze cena jest mało zachęcająca, ale… nie mogliśmy się oprzeć.

Ania: Cudny smak, łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i zdrowe jak cholera:-)

Jacek: Hej, no nie wyrażaj się przy ludziach.

Ania: A może to nieprawda? Zdrowe! Jak… nie wiem co! ;-) Jedna porcja daje nam połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. A ten reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, pozytywnie wpływa na system nerwowy i mózg. Pomaga w pracy żołądka, wątroby i jelit…

Jacek: Zdrowe, smaczne i dziś robimy je w najprostszej postaci. Takiej, która daje rozsmakować się aż do utraty tchu…

Ania: Łomatko!

Potrzebujemy:

Zielonych szparagów w zasadzie nie trzeba obierać. Wystarczy umyć i odłamać lekko zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy (5-6 minut) związane w pęczek – w wysokim garnku, tak, aby główki wystawały powyżej powierzchni wody lub… w garnku na parze.

Wykładamy na talerze, lekko solimy, polewamy oliwą i podajemy z chlebem.

PYSZNOŚCI!

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis