Kategoria: 

Truskawki

Ania: Póki jeszcze są! Śpieszmy się, bo to jedne z najbardziej wytęsknionych owoców sezonowych.

Jacek: Oczywiście zawsze trochę mrozimy, na tzw. na zaś potem – kiedy znikną ze straganów a nam właśnie ONE zapachną…

Ania: Najlepiej smakują sote. Szczególnie te pierwsze i szczególnie te prosto z pola. Ale lubimy je też z kaszą jaglaną  albo w postaci orzeźwiającej zupki owocowej lub koktajlu.

Dziś prosty przepis na koktajl truskawkowy.

Foto: truskawki z jaglaną -koktajl

Potrzebujemy:

  • Kefir lub jogurt naturalny, albo zsiadłe mleko – ok. 0,5l
  • Truskawki – ok.30dag. (choć może być więcej)
  • Ksylitom lub brązowy cukier demerara do ew. dosłodzenia

Truskawki myjemy, wyrywamy zielone szypułki i do wkładamy do miksera razem z kefirem. Kilka sekund pracy urządzenia i koktajl gotowy:-). Na koniec możemy dosłodzić ksylitolem. Czysta delicja!

Smacznego.

Do góry

Przeszukaj serwis