Truskawki
Ania: Póki jeszcze są! Śpieszmy się, bo to jedne z najbardziej wytęsknionych owoców sezonowych.
Jacek: Oczywiście zawsze trochę mrozimy, na tzw. na zaś potem – kiedy znikną ze straganów a nam właśnie ONE zapachną…
Ania: Najlepiej smakują sote. Szczególnie te pierwsze i szczególnie te prosto z pola. Ale lubimy je też z kaszą jaglaną albo w postaci orzeźwiającej zupki owocowej lub koktajlu.
Dziś prosty przepis na koktajl truskawkowy.
Potrzebujemy:
- Kefir lub jogurt naturalny, albo zsiadłe mleko – ok. 0,5l
- Truskawki – ok.30dag. (choć może być więcej)
- Ksylitom lub brązowy cukier demerara do ew. dosłodzenia
Truskawki myjemy, wyrywamy zielone szypułki i do wkładamy do miksera razem z kefirem. Kilka sekund pracy urządzenia i koktajl gotowy:-). Na koniec możemy dosłodzić ksylitolem. Czysta delicja!
Smacznego.