Kategoria: 

Sok z jarmużu

Ania: Kupiliśmy cud maszynę! Trochę kosztowała ale to świetna inwestycja w zdrowie. Nasze nowe cudo to wolnoobrotowa wyciskarka do soków. Zależało nam głównie na takim urządzeniu, które bez problemu poradzi sobie z warzywami. Tymi twardymi jak burak, seler, marchewka ale i tymi liściowymi jak jarmuż właśnie czy szpinak lub natka pietruszki.

I jest! Dziś zanęcimy Was na zielono. Głównym składnikiem jest królujący o tej porze roku - jarmuż. Jarmuż – wszystko robiący:-). Bomba oczyszczająca i witalna! Zawiera witaminy C i K ale także witaminy z grupy B. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, luteiny, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Jest lekkostrawny, działa przeciwzapalnie, no i ma mnóstwo błonnika.

Jarmuż wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, ma właściwości antynowotworowe, dobrze wpływa na wzrok, chroni przed wrzodami. Ale… z jarmużem nie powinny przesadzać osoby chore na tarczycę czy kamicę szczawianową.

Na jedną sporą szklankę zielonego soku potrzebujemy:

  • Jarmuż – 4-5 świeżych liści,
  • Jabłko – jedno duże, twarde,
  • Natka pietruszki – pół pęczka,
  • Kilka kropel dobrego oleju (u nas najczęściej lniany).
    Olej dodajemy aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,E,D,K) miały szansę być przyswojone przez nasz organizm:-)

Wszystko ładnie myjemy, jabłko kroimy na 4 części i siup do wyciskarki. Minuta-dwie i sok gotowy. Na koniec dolewamy ociupinę oleju lnianego, mieszamy i… delektujemy się smakiem i kolorem.

Do zielonego soku zamiennie dodajmy też: szpinak, ogórka, gruszkę, kiwi, kalarepę. Czasami wspomagamy też nasz zielony napój odrobiną soku z cytryny lub połówki  grejpfruta.

Na zdrowie!

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis