Sałatka z orkiszem
Ania: W jednym ze sklepów ze zdrową żywnością trafiliśmy na kuskus z orkiszu. Szybka w przygotowaniu kaszka i nie z tradycyjnej pszenicy ale właśnie z orkiszu.
I… mamy nową, szybką, zdrową potrawę – wiosenne przebudzenie;-) Duuuużo zielonego, orkisz i przyprawy.
Potrzebujemy:
- szklankę kuskus orkiszowego,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek szczypiorku,
- kilka świeżych ogórków,
- cukinię,
- pół pęczka kolendry (opcjonalnie),
- pół szklanki prażonego słonecznika i dwie łyżki siemienia lnianego (mogą być też dowolne orzechy)
- sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny.
Kuskus zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na czas aż wchłonie cała wodę.
W tym czasie myjemy warzywa i siekamy. Słonecznik prażymy. Mieszamy wszystkie składniki z kaszą i doprawiamy do smaku. Na zdrowie!