Bataty z pieczarkami
Ania: Słodkie ziemniaki o nich mówią… Ale gdy dodamy do nich trochę przypraw, grzybki i sporo zieleniny powstaje super potrawa. Zdrowa i sycąca, może stanowić pełnowartościowy posiłek.
Do dzisiejszego puree potrzebujemy:
- dwa duże bataty,
- 8-10 pieczarek,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek koperku,
- cebula i 3-4 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy do podsmażenia cebulki,
- oraz przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, sól do smaku, papryczka peperoncini.
Bataty obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmażmy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, papryczkę i krótko dusimy.
Ugotowane bataty odcedzamy i robimy puree. Dodajemy podduszone pieczarki z cebulką, posiekaną zieleninę i kurkumę. Wszystko mieszamy i gotowe.
Smacznego :-)