Bulion z papryką i dynią makaronową
To może tak dla odmiany intensywny bulion warzywny:-) Tym razem z kolorową papryką i dynią makaronowa zamiast makaronu.
Bardzo smaczny i w sam raz na przedwiośnie.
Potrzebujemy:
- 5-6 marchewek
- Jeden duży seler
- Dwie pietruszki
- Spory por
- Jedną cebulę
- Trzy papryki – zieloną, czerwoną i żółtą
- Dynię makaronową
- Dwie łyżki dobrej oliwy
- Przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, lubczyk, kilka ziarenek ostrej papryczki np. peperoncini.
- Natka pietruszki
Umyte i obrane warzywa korzeniowe plus por, cebulę i wszystkie przyprawy gotujemy na bardzo małym ogniu – tak tylko żeby w garnku pyrkało - przez ok. 2 godziny. Chodzi o to, żeby warzywa oddały do bulionu to, co mają w sobie najlepszego.
Po pierwszej godzinie gotowania się bulionu - dodajemy papryki pokrojone w dużą kostkę, oliwę i dalej gotujemy.
Bulion pyrka a my w tym samym czasie wkładamy do piekarnika dynię makaronową i pieczemy ją w całości przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika a kiedy lekko ostygnie przecinamy na pół - wzdłuż. Widelcem wybieramy, lekko wyskrobujemy miąższ, który u tej dyni ma strukturę drobnego spaghetti.
„Makaron” dyniowy wykładamy na talerze i zalewamy bulionem. Na koniec możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.