Kategoria: 

Zdrowe zielone śniadanie

Proste śniadaniowe danie albo pożywna przekąska na mniejszy głód. To propozycja dla tych, którzy nie potrafią „nadużywać” warzyw. A przecież zgodnie z naszą zdrową dietą powinniśmy ich jeść 40% tego co w ciągu dnia zjadamy. Wyrabiacie taką normę?

Potrzebujemy:

  • 2-3 zielone papryki
  • 1-2 brokuły
  • Olej rzepakowy lub kokosowy
  • sól
  • uprażone płatki migdałów

Umyte, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na dwie lub cztery części papryki dusimy na oleju aż dobrze zmiękną. Wówczas dodajemy różyczki brokułów, solimy i dusimy jeszcze przez 5-6 minut. Na koniec posypujemy płatkami migdałów i  gotowe.

Podajemy z kromką dobrego chleba.

Do góry

Przeszukaj serwis