Zupa pokrzywowa
Od czasu kiedy mamy dostęp do świeżych i nieskażonych chemią warzyw, ziół i chwastów modyfikujemy nasze eksperymenty kuchenne;-)
Dziś proponujemy Wam wiosennie zieloną zupę krem z pokrzywy.
Robimy ją w wersji podstawowej – gęsty bulion warzywny z ziemniakami i tylko z pokrzywą. Albo… lekko urozmaicamy dodając jarmuż lub brokuły.
Potrzebujemy:
- 1-2 marchewki
- Seler
- Pietruszkę
- Por
- 5-6 ziemniaków
- 3-4 spore garści młodej pokrzywy. W opcji wzbogaconej garść jarmuży lub brokuł
- Jedną cebulę i 2-3 ząbki czosnku
- Przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, lubczyk, kilka ziarenek ostrej papryczki np. peperoncini.
- Pęczek natki pietruszki
- Olej rzepakowy lub kokosowy
Umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę warzywa razem z przyprawami gotujemy na małym ogniu – tak tylko żeby w garnku pyrkało - przez ok. 40 minut.
Płuczemy pokrzywę i przekładamy na sitko/durszlak - w gumowych rękawicach lub przy użyciu dwóch widelców. Płuczemy natkę i lekko siekamy.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek.
Pod koniec gotowania, gdy warzywa są już miękkie, dodajemy pokrzywę, natkę i podsmażoną cebulkę. Gotujemy wszystko jeszcze przez 1-2 minuty. I ewentualnie doprawiamy solą / pieprzem.
Lekko studzimy zupę i blendujemy na krem. Możemy ją podać z prażonym słonecznikiem lub orzechami włoskimi.
Zupa jest gęsta, smaczna, pożywna i bardzo zdrowa.
O „pokrzywówce” piszemy też na naszym Niebie.