Kategoria: 

Zupa pokrzywowa

Od czasu kiedy mamy dostęp do świeżych i nieskażonych chemią warzyw, ziół i chwastów modyfikujemy nasze eksperymenty kuchenne;-)

Dziś proponujemy Wam wiosennie zieloną zupę krem z pokrzywy.

Robimy ją w wersji podstawowej – gęsty bulion warzywny z ziemniakami i tylko z pokrzywą. Albo… lekko urozmaicamy dodając jarmuż lub brokuły.

Potrzebujemy:

  • 1-2 marchewki
  • Seler
  • Pietruszkę
  • Por
  • 5-6 ziemniaków
  • 3-4 spore garści młodej pokrzywy. W opcji wzbogaconej garść jarmuży lub brokuł
  • Jedną cebulę i 2-3 ząbki czosnku
  • Przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, lubczyk, kilka ziarenek ostrej papryczki np. peperoncini.
  • Pęczek natki pietruszki
  • Olej rzepakowy lub kokosowy

Umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę warzywa razem z przyprawami gotujemy na małym ogniu – tak tylko żeby w garnku pyrkało - przez ok. 40 minut.

Płuczemy pokrzywę i przekładamy na sitko/durszlak - w gumowych rękawicach lub przy użyciu dwóch widelców. Płuczemy natkę i lekko siekamy.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek.

Pod koniec gotowania, gdy warzywa są już miękkie, dodajemy pokrzywę, natkę i podsmażoną cebulkę. Gotujemy wszystko jeszcze przez 1-2 minuty. I ewentualnie doprawiamy solą / pieprzem.

Lekko studzimy zupę i blendujemy na krem. Możemy ją podać z prażonym słonecznikiem lub orzechami włoskimi.

Zupa jest gęsta, smaczna, pożywna i bardzo zdrowa.

O „pokrzywówce” piszemy też na naszym Niebie.

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis