Bomba witaminowa
Duuuuużo zielonego – smacznie, zdrowo i pożywnie. Takie sałatki można komponować z dowolnej zieleniny. Gatunków sałat jest mnóstwo, do tego szpinak, botwinka, zioła albo jadalne chwasty. [ aaaaa... gdzie rośnie nasza zielenina piszemy tutaj]Taką zieloną bombę można uzbroić jajkiem albo serem typu feta czy mozzarella lub… pieczonymi burakami jak w tej propozycji.
Dziś potrzebujemy:
- Sałata – tu główka lodowej
- Mizuna (musztardowiec)
- Rukola
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- Rzodkiewka
- Buraki – 3-4 sztuki
- Pestki słonecznika - uprażone
- Na sos miodowo-musztardowy: oliwa lub olej z pestek winogron, musztarda, miód, sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny
Wszystkie sałaty myjemy i lekko osuszamy. Szczypiorek i natkę siekamy. Buraki najlepiej wcześniej upiec i poczekać aż ostygną. (My pieczemy buraki w mundurkach wieczorem przez 1 godzinę w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem. Na rano jak znalazł:-). Buraki kroimy w plastry bądź w kostkę. Rzodkiewkę na połówki lub plasterki.
Na talerzach układamy kolejne warstwy: sałata lodowa, rukola, mizuna, natka, buraki, szczypiorek, rzodkiewka. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy sosem.
Sos: ¼ szklanki oliwy, po łyżce musztardy i miodu, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i gotowe.