Kategoria: 

Nasze zioła powszednie

ANIA: Odkąd zmieniliśmy nawyki: jedzenia, gotowania i kupowania produktów, zioła w naszym domu niemalże zastąpiły doniczki kwiatowe.

WOJTEK: Prawda!

ANIA: Nie sądziłam wcześniej, że zielnik może być tak… urokliwy, smaczny, i wdzięczny w hodowli:-)

WOJTEK: A jest!

ANIA: …i właśnie odzywa się ten, który już nie raz zapomniał o podlaniu… A zioła przecież lubią mieć wilgotne podłoże.

WOJTEK: Fakt… zdarzało się.

ANIA: No dobrze, ale skoro zioła zamieszkały już z nami na stałe, to dziś o naszych ulubieńcach. Czyli o takich ziołach, które najczęściej rozpieszczają nasze podniebienia.

ziola_rozmaryn

Rozmaryn ma przyjemny, balsamiczny zapach. Działa uspakajająco, wzmacnia układ nerwowy, pobudza krążenie krwi, rozszerza naczynia krwionośne, ma właściwości bakteriobójcze, przeciwbólowe i wzmacniające. Jest pomocny w skurczach jelit, dróg żółciowych i wątroby, zaburzeniach trawiennych i wątroby, stanach napięcia psychicznego, depresji, osłabieniu i bólach głowy.

Używamy go jako dodatku do smażonych i pieczonych ryb, grzybów, niektórych zup, sosów, sałatek, potraw z dużą ilością czosnku. Dodajemy go do mięs, kotletów, farszów, pasztetów – bo świetnie ułatwia trawienie tłuszczów. To typowa przyprawa do potraw kuchni hiszpańskiej czy francuskiej np. do Ratatouille

Czy wiesz, że:

- Gałązka rozmarynu wrzucona do ognia odstrasza owady.

- Napar z rozmarynu świetnie wzmacnia cebulki włosów. Nadaje się do wcierania i płukania szczególnie ciemnych włosów.

ziola_oregano

Oregano,  jeżeli stanie się częścią codziennej diety, to oprócz smaku i zapachu jedzenia, skutecznie zadba także o nasze zdrowie, bowiem zawarte w nim składniki mają właściwości przeciwbakteryjne, rozkurczowe i przeciwutleniające. Składniki fenolowe skutecznie niszczą najczęściej występujące w ludzkim organizmie niepożądane bakterie i grzyby, np. Candida albicans, bakterie Klebsiella, E. coli, Salmonella i H. pylori. To właśnie te żyjątka są odpowiedzialne za wiele chorób, choćby wrzodów dwunastnicy czy żołądka, zespół jelita wrażliwego, nerwicę żołądka czy notoryczne wzdęcia.

Oregano używamy praktycznie do wszystkich potraw, w skład których wchodzi pomidor albo papryka czy cukinia. Z oregano, świetnie dogadują się też twarde warzywa: kalafior i kalarepa. O rybach, owocach morza, drobiu – nie wspominając. Przykład? Proszę bardzo: owoce morza, ryba, duszone warzywa z jajkiem, szparagi w pęczaku.

Czy wiesz, że:

- Napar z oregano łagodzi kaszel i działa jako środek wykrztuśny?

- Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Jej właściwości znał już Hipokrates i Arystoteles.

ziola_bazylia

Bazylia  ma miły, korzenny, słodkawy i lekko pikantny smak oraz zapach. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu – działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Pomaga na bezsenność, przy wyczerpaniu i przy depresjach. Jest jednym z podstawowych składników wielu syropów na kaszel. Oczyszcza oskrzela z zalegających płynów.

Najlepiej dodawać ją do sałatek, zup, czy duszonych warzyw. Można również nacierać bazylią mięso przed duszeniem. Bazylia jest niezastąpionym składnikiem prawie wszystkich włoskich dań. Świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, jest głównym składnikiem Pesto. Nasze podpowiedzi: Quinoa z Pesto, kanapki, kasza z warzywami, jajka.

Czy wiesz, że:

- Bazylia postawiona na oknie działała jako naturalny środek odpędzający muchy.

Więcej o ziołach

Do góry

Przeszukaj serwis