JEDZ ZIEMNIAKI I CHUDNIJ!
ANIA: Zafundowałam Jackowi najprostsze danie pod słońcem. Można by rzec – PRAdanie. I takie… smakujące latem, wiatrem, słońcem i wsią reymontowską. Zsiadłe mleko, a w nim nasze ulubione tej zimy… bakterie. I do tego ziemniaki gotowane na parze, posypane koperkiem i okraszone masłem czosnkowym, które świetnie podkreśla ich charakter. Danie proste, szybkie, smaczne, a co najważniejsze – niskokaloryczne, choć dające sporo energii.
JACEK: Ziemniaki niesłusznie oskarża się o to, że są pierwszą przyczynę naszego tycia. Fakt, mogą powodować przybieranie na wadze, ale dopiero w połączeniu z sosami i tłustym mięsem, a przede wszystkim wskutek nadużywania takiego zestawienia. Niesłusznie też wiele osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów, odstawia całkowicie albo mocno ogranicza ilość ziemniaków w posiłkach.
A prawda o nich jest taka, że są niskokaloryczne (100g to ok. 75 kcal), zawierają sporo witamin, minerałów (głównie potas, fosfor), błonnik i białko. I co ważne w naszej diecie – mają odczyn zasadowy. Trzeba tylko wiedzieć z czym je łączyć i jak przyrządzać. To jest najważniejsze. Przestałem jeść ziemniaki z mięsem i sosami. Ale ziemniaki jem.
ANIA: Dodanie niewielkiej ilości masła do ziemniaków ułatwi organizmowi przyswojenie zawartych w nich węglowodanów złożonych, co zapewni nam sytość i energię. Ziemniaki zachowują najwięcej swoich wartości, gdy gotowane są na parze lub w mundurkach. Gotowane ziemniaki zalecane są osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika, który wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, biegunkom i ułatwia usuwanie cholesterolu z organizmu.
I na koniec jeszcze przepis na masło czosnkowe do ziemniaków:
- 2-3 łyżki masła (82%)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
- szczypta soli morskiej
Masło wyjmujemy z lodówki, żeby lekko zmiękło. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ostrą papryczkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z masłem i – gotowe.
Ciekawostka:
W medycynie ludowej w przypadkach nadkwasoty, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zgadze, nieprzyjemnym oddechu, dolegliwościach wątroby stosowano sok z czerwonych, surowych ziemniaków. Trzy razy dziennie po jednej łyżeczce przed jedzeniem. Natomiast kilkunastominutowe inhalacje nad gotowanymi w niewielkiej ilości wody ziemniakami w łupinach, pomagają w nieżytach górnych dróg oddechowych, infekcjach i suchym kaszlu.