Zupa z żółtej soczewicy
ANIA: Żółta soczewica. Chyba najmniej popularna wśród wszystkich kolorów soczewicy i dlatego najtrudniej ją kupić. Ale udało nam się! W jednym ze sklepów ze zdrową żywnością w odległym Szczecinie. :-)
Smakowo – żółta soczewica jest bardzo zbliżona do czerwonej i świetnie nadaje się na zupę. Zupę z dużą dawką zdrowego, strączkowego białka i potrzebnych nam minerałów. Do tej żółtej zupy potrzebujemy:
- 2 szklanki żółtej soczewicy
- Marchewka, pietruszka, seler, por – po 1 szt.
- Seler naciowy – 4-5 pędów
- Kombu* – ok. 20cm.
- 2-3 dojrzałe pomidory
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, imbir, liść laurowy, ziele angielskie
- Opcjonalnie – dla uzyskania orientalnego posmaku pół łyżeczki: garam masala lub harissy i kuminu rzymskiego.
- Mała cebula, 2 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
Do 2,5 litra wody wrzucamy pokrojone drobno warzywa (jeszcze bez pomidorów) i namoczoną lub dobrze przepłukaną soczewicę.
Dodajemy kombu, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Gdy woda się zagotuje trzeba zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką.
Zupa powoli gotuje się, a my obieramy cebulę i czosnek. Kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym (ok. 6-8 łyżek). Gdy warzywa i soczewica są już prawie miękkie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej lepiej je sparzyć i obrać ze skórki). Dosypujemy kurkumę i szczyptę imbiru. Na koniec cebulę i czosnek z patelni. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zupę dekorujemy ulubioną zieleninką – pietruszką, kolendrą, ale może też być koperek lub szczypiorek.
* Kombu to jadalne glony morskie – cenne źródło białek, cukrów, dobrych tłuszczy, żelaza i jodu. Kombu służy do nadawania zapachu i smaku zupom. Samku, uwaga – mięsnego. Kombu używa się też do zmiękczania wszelkich ziaren podczas gotowania. Świetnie nadaje się więc jako dodatek do wszystkich roślin strączkowych ale też i ziaren zbóż. Kombu dodane do gotowanej potrawy pomaga przekształcić niestrawne cukry, ułatwia trawienie, przeciwdziała gazom i wzdęciom. Poza tym, że świetnie reguluje pracę układu pokarmowego, to jeszcze usuwa z organizmu związki toksyczne. Zwiększa szybkość przemiany materii, obniża poziom cholesterolu, pomaga z w schorzeniach reumatycznych i pozwala walczyć z nadwagą.
A tu - zupa z tej samej rodziny, ale jednak trochę inna: zupa z czerwonej soczewicy