Kategoria: 

Zupa z żółtej soczewicy

ANIA: Żółta soczewica. Chyba najmniej popularna wśród wszystkich kolorów soczewicy i dlatego najtrudniej ją kupić. Ale udało nam się! W jednym ze sklepów ze zdrową żywnością w odległym Szczecinie. :-)

Smakowo – żółta soczewica jest bardzo zbliżona do czerwonej i świetnie nadaje się na zupę. Zupę z dużą dawką zdrowego, strączkowego białka i potrzebnych nam minerałów. Do tej żółtej zupy potrzebujemy:

soczewica zolta 3

  • 2 szklanki żółtej soczewicy
  • Marchewka, pietruszka, seler, por – po 1 szt.
  • Seler naciowy – 4-5 pędów
  • Kombu* – ok. 20cm.
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, imbir, liść laurowy, ziele angielskie
  • Opcjonalnie – dla uzyskania orientalnego posmaku pół łyżeczki: garam masala lub harissy i kuminu rzymskiego.
  • Mała cebula, 2 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy

Do 2,5 litra wody wrzucamy pokrojone drobno warzywa (jeszcze bez pomidorów) i namoczoną lub dobrze przepłukaną soczewicę.

Dodajemy kombu, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Gdy woda się zagotuje trzeba zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką.

Zupa powoli gotuje się, a my obieramy cebulę i czosnek. Kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym (ok. 6-8 łyżek). Gdy warzywa i soczewica są już prawie miękkie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej lepiej je sparzyć i obrać ze skórki). Dosypujemy kurkumę i szczyptę imbiru. Na koniec cebulę i czosnek z patelni. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zupę dekorujemy ulubioną zieleninką – pietruszką, kolendrą, ale może też być koperek lub szczypiorek.

* Kombu to jadalne glony morskie – cenne źródło białek, cukrów, dobrych tłuszczy, żelaza i jodu. Kombu służy do nadawania zapachu i smaku zupom. Samku, uwaga – mięsnego. Kombu używa się też do zmiękczania wszelkich ziaren podczas gotowania. Świetnie nadaje się więc jako dodatek do wszystkich roślin strączkowych ale też i ziaren zbóż. Kombu dodane do gotowanej potrawy pomaga przekształcić niestrawne cukry, ułatwia trawienie, przeciwdziała gazom i wzdęciom. Poza tym, że świetnie reguluje pracę układu pokarmowego, to jeszcze usuwa z organizmu związki toksyczne. Zwiększa szybkość przemiany materii, obniża poziom cholesterolu, pomaga z w schorzeniach reumatycznych i pozwala walczyć z nadwagą.

kombu

A tu - zupa z tej samej rodziny, ale jednak trochę inna: zupa z czerwonej soczewicy

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis