Kategoria: 

Brązowy ryż i owoce morza

ANIA:  Dziś przyjdą goście. Dwie osoby, które jeszcze nie jadły naszych zdrowych specjałów i bardzo sceptycznie podchodzą do wszelkich diet… :-( Ale lubią ryby i wszystko co z wody, więc podamy im owoce morza z brązowym ryżem. Coś a’la risotto, a’la paela…                                                                                                         

Na początek spotkania będzie jednak coś z owoców! Gruszka z melonem na ciepło

Do dania głównego potrzebujemy:

  • Owoce morza (mieszanka) – dwie duże garści mrożonych
  • Krewetki koktajlowe – jedna duża garść mrożonych
  • Krewetki tygrysie – 8-10 sztuk
  • Jedna porcja łososia
  • Fasolka szparagowa
  • Cebulka i papryczka pepperoni
  • Ryż brązowy – 1 szklanka
  • Przyprawy: sól, bazylia, oregano, tymianek

Do garnka wlewamy wodę, w której będzie gotował się ryż. Gdy zaczyna wrzeć, wrzucamy mrożone owoce morza i łososia na bardzo krótko, bo zaledwie na 30 sekund. Potem szybko wyławiamy je łyżką cedzakową na talerz. Teraz do tej samej wody wkładamy ryż, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż wchłonie wodę.

Po co takie zamieszanie? Ano po to, aby nasz ryż gotował się w aromacie rybnym i wchłonął ten cały śródziemnomorski klimat.

Teraz czas na doprawienie owoców morza. Skrapiamy je sokiem z cytryny, solimy, posypujemy lekko tymiankiem, bazylią, oregano i tak zostawiamy.

Fota: risotto _owoce morza 16_marynata

Na rozgrzany, na patelni olej, wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. Lekko solimy, przykrywamy pokrywką i dusimy na pół miękko.

Gdy ryż wchłonie już całą wodę – dodajemy podsmażoną na oliwie posiekaną cebulkę i papryczkę pepperoni. Przyprawiamy, mieszamy, wyłączamy garnek i zostawiamy na chwilę pod przykryciem aby ładnie „doszedł”.

W tym czasie na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy nasze owoce morza i rybę. Smażymy 2-3 minuty ciągle mieszając i przekładamy do garnka z ryżem. Teraz wszystko razem trzeba jeszcze raz zamieszać.

Podajemy z płatkami sera koziego w stylu „old” lub z parmezanem. 

A tu jeszcze nieco inna wersja tego samego dania, dodatkowo z mieszanką warzywną i oliwkami.

Fota: risotto _owoce morza 2

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis