Kategoria: 

Jajko (prawie) po królewsku

Dziś kolejny szybki obiad dla zapracowanych lub takich w stylu – nie mam co na siebie (czyli na talerz) włożyć… Pełnowartościowe jedzonko, syte – do najedzenia, smaczne, zdrowe i nietuczące.

Warzywa i jajka zawsze mamy w lodówce. Dobry olej i przyprawy – to oczywiste. A takie danie może być nawet świetnym rozwiązaniem, gdy pojawią się niespodziewani goście. :-) Sprawdziliśmy to, serio!

Do dzisiejszego obiadu potrzebujemy: 10 minut wolnego czasu, źródła ciepła, patelni i…

  • Jedno lub dwa jajka (jak kto woli)
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół cukinii
  • Kalarepę
  • Olej kokosowy lub rzepakowy, lub oliwę z oliwek
  • Przyprawy: sól morska, pieprz Cayenne, bazylia, oregano, tymianek,
  • Opcjonalnie – nieduża garść słonecznika

Warzywa myjemy, kalarepę obieramy. Wszystkie kroimy w sporą kostkę.

(Czas: 1-2 minuty)

Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw kalarepę i paprykę. Mieszamy. Po minucie dokładamy cukinię i od razu przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami; tych ostatnich dodajemy dość sporo. Mieszamy i robimy na patelni miejsce na jajko. Wbijamy je i lekko solimy. Przykrywamy pokrywką i  czekamy chwilę, aż jajko się zetnie.

(Czas: 3-4 minuty)

Całość ostrożnie przekładamy na talerz, posypujemy świeżą bazylią lub oregano – co tam w doniczce mamy i delektujemy się smakiem… do syta.

(Czas: 4-5 minut)

Fota: jajko sadzone 7

Głód zaspokojony w 10 minut:

- chrupiącymi warzywami, które dają nam mnóstwo witamin, minerałów i potrzebny do trawienia błonnik,

- smacznym jajkiem dostarczającym nam pełnowartościowego białka, najłatwiej przyswajalnego przez nasz organizm,

- ziołami nadającymi potrawie aromatu i smaku, oraz

- dobrym olejem, który pomoże organizmowi przyswoić zjedzone właśnie a rozpuszczalne tylko w tłuszczach witaminy A, D, E, K.

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis