Jajko (prawie) po królewsku
Dziś kolejny szybki obiad dla zapracowanych lub takich w stylu – nie mam co na siebie (czyli na talerz) włożyć… Pełnowartościowe jedzonko, syte – do najedzenia, smaczne, zdrowe i nietuczące.
Warzywa i jajka zawsze mamy w lodówce. Dobry olej i przyprawy – to oczywiste. A takie danie może być nawet świetnym rozwiązaniem, gdy pojawią się niespodziewani goście. :-) Sprawdziliśmy to, serio!
Do dzisiejszego obiadu potrzebujemy: 10 minut wolnego czasu, źródła ciepła, patelni i…
- Jedno lub dwa jajka (jak kto woli)
- Pół czerwonej papryki
- Pół cukinii
- Kalarepę
- Olej kokosowy lub rzepakowy, lub oliwę z oliwek
- Przyprawy: sól morska, pieprz Cayenne, bazylia, oregano, tymianek,
- Opcjonalnie – nieduża garść słonecznika
Warzywa myjemy, kalarepę obieramy. Wszystkie kroimy w sporą kostkę.
(Czas: 1-2 minuty)
Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw kalarepę i paprykę. Mieszamy. Po minucie dokładamy cukinię i od razu przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami; tych ostatnich dodajemy dość sporo. Mieszamy i robimy na patelni miejsce na jajko. Wbijamy je i lekko solimy. Przykrywamy pokrywką i czekamy chwilę, aż jajko się zetnie.
(Czas: 3-4 minuty)
Całość ostrożnie przekładamy na talerz, posypujemy świeżą bazylią lub oregano – co tam w doniczce mamy i delektujemy się smakiem… do syta.
(Czas: 4-5 minut)
Głód zaspokojony w 10 minut:
- chrupiącymi warzywami, które dają nam mnóstwo witamin, minerałów i potrzebny do trawienia błonnik,
- smacznym jajkiem dostarczającym nam pełnowartościowego białka, najłatwiej przyswajalnego przez nasz organizm,
- ziołami nadającymi potrawie aromatu i smaku, oraz
- dobrym olejem, który pomoże organizmowi przyswoić zjedzone właśnie a rozpuszczalne tylko w tłuszczach witaminy A, D, E, K.