Kalafior na odporność
Poza tym, że jest bardzo smaczny, kalafior jest świetny zarówno w zdrowej diecie, jak i tej nastawionej na zrzucenie zbędnych kilogramów. To najłatwiej strawne warzywo wśród kapustnych, niskokaloryczne i… co bardzo ważne w zdrowej diecie – kalafior jest zasadotwórczy.
Kalafior to też wielka skarbnica minerałów i witamin. Poza wapniem, cynkiem i sodem w kalafiorze znajdziemy witaminy K, B1, B2, B6, PP, C, kwas nikotynowy i pantotenowy oraz potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor i jod.
Zawiera naturalne związki, które doskonale wspomagają układ immunologiczny człowieka. Ma dużo błonnika i zawiera olejki eteryczne, w skład których wchodzi siarka i naturalne substancje wspomagające odporność.
Jedno z naszych ulubionych dań kalafiorowych:
Kalafiora blanszujemy albo krótko gotujemy na parze (3-4 minuty). Podajemy na ciepło z dobrym chlebem żytnim albo orkiszowym. Kalafiora, już na talerzu, dobrze jest podlać którymś z wyrazistych olejów i posypać sezamem. Maczany w dobrym oleju chleb tylko podkręca smakowitość naszej potrawy. W tym zestawieniu, nam najbardziej pasuje olej z pestek dyni (ze względu na smak, wartości i lekko czekoladowy kolor) lub orzechów włoskich czy laskowych. Do kalafiora świetnie pasuje też wyrazista w smaku rukola. :-)
A takie oto ciekawostki znaleźliśmy na stronie Centrum Medycznego - pierwszego w Polsce ośrodka wczesnej profilaktyki zdrowotnej opartej na idei optymalnego dostosowania diety pacjenta do jego indywidualnego fenotypu.
Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research) korzystne zmiany nawyków żywieniowych oraz stylu życia mogłyby zapobiec aż 70% przypadków raka. Także raporty Światowej Organizacji Zdrowia przestrzegają, że aż 30% wszystkich zachorowań na choroby nowotworowe jest przyczynowo związanych z dietą. Jeśli zatem nie chcesz mieć raka, zadbaj, by w Twoim menu znalazły się produkty, które uchronią Twój organizm przed zmianami nowotworowymi. Zacznij od kalafiora.
Podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustowatych, kalafior zaliczany jest do głównych źródeł substancji pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwnowotworowym, a to dzięki zawartości związków fitochemicznych, tj. izotiocyjanianów i indoli, które cechują się dużą aktywnością przeciwrakową. Związki te nie dopuszczają do uszkodzenia komórek organizmu przez substancje kancerogenne, przyśpieszają proces detoksykacji organizmu, a także wywołują zaprogramowaną śmierć komórki, eliminując w ten sposób komórki zmutowane.
Kilka faktów naukowych:
- Badanie dr. Richarda B. Hayesa z Narodowego Instytutu Raka w Maryland, przeprowadzone na około 30 tysiącach mężczyzn, wykazało, że u tych, którzy jedzą kalafior częściej niż raz w tygodniu, ryzyko rozwoju zaawansowanego stadium raka prostaty jest o połowę mniejsze niż u sięgających po to warzywo rzadziej niż raz w miesiącu.
- Według badań, których wyniki opublikowano w „BioMedCentral Cancer”, jedzenie surowego kalafiora i brokułów zmniejsza ryzyko raka płuc u palaczy nawet o 50–60%. Oba warzywa zmniejszają ryzyko tego nowotworu u osób, które rzuciły palenie.
- Nowozelandzcy naukowcy z Christchurch School of Medicine odkryli, że warzywa krzyżowe, w tym kalafior, zawierają składniki działające zabójczo na komórki nowotworowe odporne m.in. na chemio- i radioterapię.
- Badania opublikowane w „International Journal Cancer” wykazały, że występujący w kalafiorze indol-3-karbinol wpływa na metabolizm estrogenów w organizmie (osłabia jego działanie) i w ten sposób może zapobiegać nowotworom piersi i jajnika.
Jak wzmocnić działanie przeciwnowotworowe kalafiora?
Warto, by w sezonie kalafior był codziennym elementem naszej diety. Można przygotowywać go na wiele sposobów, m.in. jako dodatek do sałatek, zup, zapiekanek bądź jako chrupiącą przekąskę. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, których zachowywanie pozwoli wzmocnić działanie przeciwnowotworowe tego warzywa.
- Warzywa kapustne zawsze powinny być rozdrobnione i delikatnie podduszone. Gotowanie kapustowatych tylko przez 10 minut w dużej ilości wody obniża zawartość związków fitochemicznych o połowę!
- Lepiej wybierać warzywa świeże niż mrożone. Te ostatnie mają znacznie mniejszą wartość odżywczą, ponieważ są one poddawane blanszowaniu w wysokiej temperaturze, co bardzo obniża zawartość związków aktywnych.
- Aby w pełni wykorzystać potencjał przeciwnowotworowy kalafiora, należy go starannie… żuć (pomaga to w uwolnieniu aktywnych cząsteczek).