Szparagi w pęczaku
JACEK: Sezon trwa. Jeszcze przez około trzy tygodnie, więc korzystamy ile się da, bo później znów trzeba będzie czekać cały rok… :-(
Tym razem potrzebujemy:
- Pęczek białych szparagów (ale mogą być też zielone)
- Szklanka kaszy jęczmiennej - pęczak
- Fasolka szparagowa – 1 szklanka, (świeża lub mrożona)
- Garść pestek słonecznika
- Rukola
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól morska, pieprz Cayenne, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
- Prawdziwy tarty parmezan
Pęczak płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Białe szparagi obieramy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy razem z fasolką w garnku do gotowania na parze.
Po ugotowaniu szparagi i fasolkę kroimy w słupki. Do ugotowanego pęczaku dodajemy 4-5 łyżek oliwy z oliwek, przyprawy i uprażony słonecznik. Mieszamy i dodajemy nasze warzywa ugotowane na parze. Ponownie mieszamy ale teraz już bardzo delikatnie, żeby nie uszkodzić szparagów.
Już na talerzu, nasze danie posypujemy parmezanem i dodajemy sporo rukoli.
Inne szparagowe dania: Czas na szparagi