Kasza z papryką
Ania: Najlepsze i najzdrowsze dania to te nieprzekombinowane... Proste w przygotowaniu, smaczne, syte i dostarczające nam wielu potrzebnych składników.
Kasza jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Jednocześnie daje nam dużego kopa energetycznego, bo to węglowodany, a one są niezbędne do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi, kasza jest kaloryczna, ale co ważne: nie tuczy!!! Dla osób na diecie – niezastąpiona. Ważne w tym wszystkim jest tylko to, z czym ją połączymy. Więcej o tym co daje nam kasza.
Więc… dziś zaproponuję właśnie takie proste i zdrowe danie. Danie w 10 minut. No…, w 15, bo kasza gryczana lubi odrobinę dłuższe ciepełko. :-)
Potrzebujemy:
- Kasza gryczana – ½ szklanki
- 2 duże papryki – (dowolnego koloru, choć my często wybieramy zieloną)
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta posiekanej ostrej papryczki
- Sól (morska lub różowa), pieprz Cayenne
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Kaszę gotujemy na sypko. W tym czasie paprykę myjemy, kroimy i wyjmujemy gniazda nasienne. Solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanym czosnkiem i papryczką. Dusimy na rozgrzanym oleju pod przykryciem przez ok. 5 minut. Papryka pod pokrywką powinna szybko puścić bardzo smaczny sok, który w połączeniu z przyprawami da nam pyszny sos do polania kaszy.
Ot, i cała filozofia. Spróbujcie sami. A dla zapracowanych to danie jest wręcz – bezcenne!
Inne nasze propozycje z gryczaną: