Kategoria: 

Owsianka

Jacek: Płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Banał, prawda?  Ale spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów.

Ania: To nasza owsianka. :-) Taki talerz płatków owsianych na wodzie, a od czasu do czasu z jogurtem,  daje komórkom mózgowym i nerwowym sporą porcję witaminy B6, wspomagającej pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Z  kolei witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają zmęczeniu oraz rozdrażnieniu – objawom często pojawiającym się już po kilku godzinach pracy. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. Owsianka to nie tylko sycący i zdrowy posiłek, ale również źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jacek: W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika, a ten działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca z przewodu pokarmowego szkodliwe produkty przemiany materii.

Ania: I na tym zakończmy owsianą indoktrynację. :-) Teraz nasze ulubione kompozycje owsiankowe:

1. Owsianka z jabłkiem lub gruszką, żurawiną (świeżą, mrożoną lub suszoną) oraz kostką gorzkiej czekolady i świeżą miętą.

Fota: owsianka 4

2. Owsianka z morelami i śliwkami (suszonymi, świeżymi lub mrożonymi) oraz orzechy i świeża mięta.

Fota: owsianka 3

W obu przypadkach dodajemy cynamon do smaku i ew. dosładzamy odrobiną prawdziwego miodu.

Wszystkie składniki: płatki owsiane oraz owoce czy orzechy zalewamy wrzątkiem (lub wrzucamy na gotującą się wodę) i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 3-4minuty.

Na koniec doprawiamy cynamonem, mieszamy i przekładamy na talerz. Gdy owsianka lekko przestygnie, tak żeby można było spokojnie ją zjeść, bez poparzenia języka – dodajemy odrobinę miodu. Miód nie lubi wysokiej temperatury, bo wówczas traci swoje zdrowotne właściwości. Najlepsza dla niego temperatura:  do 40 st. C.

Inne nasze propozycje z płatkami owsianymi:

Człowiecza pasza

Ciasteczka owsiane

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis