Kategoria: 

Krem z dyni

Jacek: To nie do wiary, że na straganach nadal można znaleźć dynię. Przecież to już wiosna! A dynia… wiecznie żywa:-)

Ania: No i super!

Jacek: Przecież nie mówię, ze nie super tylko dziwię się jej długowieczności… Zróbmy dziś krem.

Ania: Zróbmy! Ale nie ma pestek z dyni…

Jacek: hm… ale są orzechy, słonecznik… Poradzimy:-)

Do kremu z dyni potrzebujemy dziś więc:

  • Dynia – ok.  1 kilograma
  • Warzywa: marchewka, pietruszka, por, seler
  • Mała cebulka i 2-3 ząbki czosnku
  • Ostra papryczka
  • 4-5 łyżek oliwy
  • Sól morska, pieprz Cayenne - do smaku
  • Orzechy, słonecznik (garść na osobę)

Fota: Krem z dyni ze slonecznikiem 2

Najpierw w garnku, na oliwie, trzeba zeszklić cebulę i czosnek. Później dodajemy dynię i pozostałe warzywa – wszystko pokrojone w kostkę/plastry.  Lekko podsmażamy i dodajemy posiekaną papryczkę – wszystko mieszamy. Po 3-4 minutach dolewamy wodę i gotujemy, aż dynia i warzywa będą miękkie. Po lekkim przestudzeniu, całość miksujemy (na przykład blenderem) i doprawiamy solą/pieprzem. Po nałożeniu na talerze posypujemy natką oraz sporą garścią pestek słonecznika i orzechów. Gotowe! Samcznego.

Krem z dyni i curry

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis