Sałatka z quinoa
Ania: Szybka w przygotowaniu, pożywna, zdrowa i smaczna. Nie zawiera glutenu. Ma za to pełnowartościowe białko, sporo błonnika i cenne minerały.
Jacek: Szczególnie polecamy ją w Dniu Lenia:-). A dziś taki właśnie mamy dzień… Skoro więc… Lenia Dzień, to… do roboty!
Potrzebujemy:
- Quinoa – jedna niepełna szklanka
- Żółta cukinia – najlepiej młoda, nieduża
- 4-5 ogórków gruntowych
- Jeden ugotowany brokuł
- Sałata – roszponka, ew. rukola
- Kiełki – garść ulubionych (tu dodaliśmy kiełki rzodkiewki)
- Sos: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki wody, sól morska, pieprz Cayenne, łyżeczka zmielonych orzechów włoskich, sok z cytryny do smaku.
Quinoa gotujemy jak każdą kaszę – dwie porcje wody na jedną porcję ziarenek, w lekko osolonej wodzie, bez mieszania. Gdy quinoa wchłonie całą wodę, wyłączamy gaz, odkrywamy garnek i zostawiamy do ostygnięcia. Lekko obgotowujemy brokuła, najlepiej na parze.
Teraz myjemy i kroimy w kostkę cukinię oraz ogórki. Myjemy sałatę. I przygotowujemy sos. Najpierw łączymy oliwę z wodą, potem doprawiamy i na koniec dodajemy mielone lub bardzo drobno posiekane orzechy. Kilka szybkich ruchów łyżeczki i wszystkie składniki sosu ładnie się połączą.
Chłodne już ziarenka quinoi przekładamy do pokrojonych warzyw i lekko mieszamy. Dodajemy roszponkę i polewamy sosem. Jeszcze dwa ruchy łyżką w misce i voilà.
Inne nasze propozycje dań z quinoa: