Kategoria: 

Zupa dyniowa

Ania: Jak z dyni to najczęściej krem. Ale… przecież można pokombinować. Do czegóż nam przecież fantazja ułańska:-) Nie wszystko przecież musi być takie poprawne. A my i tak łamiemy tradycję kuchni polskiej choćby tym, że staramy się nie łączyć węglowodanów z białkiem, czyli tradycyjny kotlet z ziemniakami i sosem odpada.

Przyzwyczajenia to jedno a wyobraźnia smakowa to drugie. Tym razem wyobraźnia zaprowadziła nas do dyni w zupie bez miksowania na krem.

Smaczna, pożywna i zdrowa zupa. Wszystkomająca i do tego może stanowić samodzielne danie obiadowe.

Potrzebujemy:

  • Dynia – 20-30 dag.
  • Czerwona soczewica – szklanka
  • Dwie marchewki
  • Kalarepa
  • Pietruszka, pół pora
  • Seler naciowy – dwa, trzy pędy
  • Dwa dojrzałe pomidory (bez skórki)
  • Przyprawy: lisek laurowy, ziele angielskie, sól różowa, pieprz Cayenne, (ew. ostra papryczka – my dodajemy), majeranek (dobra szczypta)
  • Olej rzepakowy – 4-5 łyżek
  • Natka pietruszki do posypania

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę/plastry. Soczewicę dobrze płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Przygotowane składniki lądują w garnku, dolewamy wodę, wkładamy listek, ziele angielskie, papryczkę i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut).

Gdy wszystko jest już miękkie dodajemy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Zupa powinna być dość gęsta. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Pyszności!

A tu nasz tradycyjny krem z dyni

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis