Zupa brokułowa
Ania: Gdy za oknem wiatr hula… duży garnek rozgrzewającej zupy na pewno złagodzi jesienne, zaokienne obyczaje. Dziś proponujemy zielony krem z brokułów, który rozgrzeje nas ukrytym w sobie imbirem.
Potrzebujemy:
- brokuły - jeden bardzo duży lub dwa mniejsze,
- włoszczyznę – 2 marchewki, pietruszkę, pół selera i pora,
- imbir – 3-4 cm świeżo starkowane,
- cebulkę i 3-4 ząbki czosnku,
- 2 listki laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego,
- łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- sól (himalajska lub morska),
- kawałek ostrej papryczki drobno posiekanej lub świeżo zmielony czarny pieprz,
- po dobrej garści prażonych pestek dyni na osobę.
Umytą i obraną włoszczyznę wraz z listkami i zielem wkładamy do zimnej wody i gotujemy na pół miękko (10-15 min od zagotowania).
W tym czasie myjemy brokuły i tarkujemy imbir. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulkę i czosnek.
Gdy warzywa są już podgotowane dorzucamy do garnka brokuły, imbir oraz cebulkę z patelni. Doprawiamy solą, papryczką (pieprzem) i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Lekko studzimy i blendujemy - wszystko co jest w garnku. Podgrzewamy i nakładamy na talerze.
Posypujemy obficie pestkami dyni i voila – zielony krem gotowy J
Inne nasze pyszne zupy kremy: