Kategoria: 

Zupa brokułowa

Ania: Gdy za oknem wiatr hula… duży garnek rozgrzewającej zupy na pewno złagodzi jesienne, zaokienne obyczaje. Dziś proponujemy zielony krem z brokułów, który rozgrzeje nas ukrytym w sobie imbirem.

Potrzebujemy:

  • brokuły - jeden bardzo duży lub dwa mniejsze,
  • włoszczyznę – 2 marchewki, pietruszkę, pół selera i pora,
  • imbir – 3-4 cm świeżo starkowane,
  • cebulkę i 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • sól (himalajska lub morska),
  • kawałek ostrej papryczki drobno posiekanej lub świeżo zmielony czarny pieprz,
  • po dobrej garści prażonych pestek dyni na osobę.

Umytą i obraną włoszczyznę wraz z listkami i zielem wkładamy do zimnej wody i gotujemy na pół miękko (10-15 min od zagotowania).

W tym czasie myjemy brokuły i tarkujemy imbir. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulkę i czosnek.

Gdy warzywa są już podgotowane dorzucamy do garnka brokuły, imbir oraz cebulkę z patelni. Doprawiamy solą, papryczką (pieprzem) i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Lekko studzimy i blendujemy - wszystko co jest w garnku. Podgrzewamy i nakładamy na talerze.

Posypujemy obficie pestkami dyni i voila – zielony krem gotowy J

Inne nasze pyszne zupy kremy:

Krem selerowy 

Krem rozgrzewający 

Krem z dyni 

Krem z jarmużem 

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis