Co po Świętach?
JACEK: Zając pognał w siną dal, jajka zjedzone, mięsa przetrawione, goście wyszli… Muszę przyznać, że udało nam się przeżyć te święta na lekko, rześko, apetycznie, smacznie i kolorowo.
Ale… już wczorajszego wieczoru rozdzwoniły się telefony od znajomych z jednym i najbardziej istotnym pytaniem – „Co teraz?! Waga podskoczyła o 2 kg, na żołądku tak ciężko… Help!!!”
Hmm… To się nazywa klasyczne przeciążenie układu pokarmowego. Jak z pralką: gdy włożymy do bębna zbyt dużo ubrań, będzie mu ciężko kręcić się i dobrze nie wypierze. A jak do tego nie posegregujemy kolorów, to wyjmiemy ubrania szaro-bure z nutą pierwszego lepszego koloru.
Takie właśnie „pranie” fundujemy żołądkowi podczas świąt. Jak temu zaradzić – post factum? Proponuję proste, zdrowe i lekkie dania jednogarnkowe. I tak naprawdę – całodzienne, bo można je zaserwować na śniadanie, ale też świetnie nadają się na lżejszy obiad. Będą doskonałe jako poświąteczna kara za grzechy i jednocześnie pozwolą nieco odpocząć organizmowi. Niech wróci do normalnej wagi.
A zatem…
Kasza z warzywami
- Kasza jaglana – 3/4 szklanki
- Rzepa
- Seler naciowy
- Awokado
- Orzechy włoskie
- Sól moksa, pieprze Cayenne – do smaku
- Oregano, tymianek, bazylia
- Olej kokosowy
Kaszę gotujemy na sypko. W tym czasie obieramy i kroimy warzywa oraz awokado. Warzywa wrzucamy na patelnię z łyżeczką oleju kokosowego. Doprawiamy i dusimy przez 4-5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy awokado i orzechy oraz ugotowaną kaszę. Wszystko mieszamy i – na talerz! Danie podajemy posypane świeżą bazylią i polane odrobiną dobrego oleju, np. z pestek dyni, awokado lub orzechów włoskich.
Kasza na słodko
- Kasza jaglana – 3/4 szklanki
- Duże, twarde jabłko
- Kilkanaście mrożonych śliwek
- Orzechy laskowe
- Olej kokosowy
- Cynamon
- Łyżka dobrego miodu
- Świeża mieta
Kaszę gotujemy na sypko. Na patelni, na oleju kokosowym dusimy przez 4-5 minut obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz rozmrożone połówki śliwek. Dodajemy orzechy, ugotowaną kaszę i łyżkę miodu. Wykładamy na talerze, posypujemy cynamonem i dekorujemy świeżą miętą.
Warzywa z patelni do kromki chleba
- Zielona papryka
- Cukinia
- Orzechy włoskie
- Czarny sezam
- Olej rzepakowy lub z ryżu
- Sol i pieprz do smaku
- Oregano, tymianek
Paprykę i cukinię kroimy w sporą kostkę. Dusimy na oleju przez 4-5 minut doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodajemy orzechy oraz oregano i tymianek. Posypujemy sezamem i wykładamy na talerz. Podajemy z kromką dobrego żytniego chleba. Oczywiście najlepiej smakuje z własnym chlebem – hand made :-)
Po świątecznym świętowaniu polecam też: