Krewetki z warzywami
ANIA: Hmm… dawno nie było mięska. A ja mam dziś ochotę na mięsko owocowe! :-) Czyli… owoce prosto z morza, a wraz z nimi – warzywa prosto ze straganu. Nieskomplikowane, szybkie danie – zajmie nam łącznie z rozmrażaniem krewetek około kwadransa.
Dziś jest dzień pieczenia chleba, więc obiad MUSI być mniej pracochłonny.
Do obiadu potrzebujemy tylko:
- Dużą garść drobnych krewetek na osobę
- Jedną niedużą cukinię na osobę
- Jeden pomidor na osobę
- Cebula i 4-5 ząbków czosnku
- Tymianek, bazylia, sól morska, pieprz Cayenne – do smaku
- Dobra łyżka prawdziwego masła lub oliwy z oliwek
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Gdy cebulka lekko się zeszkli, dokładamy rozmrożone i osuszone krewetki. Smażymy ok. 4-5 minut. W połowie smażenia doprawiamy. Przekładamy krewetki na talerze i na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną w plastry cukinię i pomidora krojonego w ćwiartki. Doprawiamy i tylko przerzucamy chwilę na patelni, tak, by warzywa zostały lekko muśnięte wysoką temperaturą, czyli ok. 1-2 minuty.
Teraz warzywa wędrują na talerz obok krewetek. Dekorujemy jeszcze nasze danie świeżą bazylią i zajadamy się… aż uszy się trzęsą:-)
Szybkie, syte i zdrowe danie.. A dostarcza nam fajną dawkę dobrego białka w krewetkach i ładny zestaw witamin, minerałów, błonnika – ukrytych w pomidorach i cukinii.
Inne propozycje krewetkowe: