Kategoria: 

Duszeniaki warzywne

Ania: Warzywa w zdrowej diecie to nie tylko jej podstawa, to też nasz styl życia. To… nie tylko błonnik, minerały, witaminy… To także świadomość, że jesteśmy tym, co jemy – jak mawiał mistrz:-)

Przydziałową część indoktrynacji żywieniowej – dziś – umieszczam na samym końcu. Najpierw  pokuszę was smacznymi obrazkami warzyw na ciepło. Surowe będą w kolejnym odcinku.

1. Kalafior, pieczarka i pomidor

Foto: 2_kalafior_pieczarka_pomidor

2. Cukinia, pomidor i ser owczy (old)

Foto: 3_pomidor_cukinia_ser owczy

3. Kalafior duszony w ziołach

Foto: 4_kalafior

4. Kalafior na parze z rukolą

Foto:5_kalafior z chlebem

5. Papryka, cukinia z podsmażoną cebulką sezamem i orzechami

Foto: 5_papryka_cukinia_cebulka

6. Pomidor bazylią i kalarepa

Foto: 6_pomidor_kalarepa

7. Biała rzodkiew i pieczarki w przyprawach i ziołach

Foto: 7_rzodkiew_ pieczarki

8. Kalafior, pomidor i gotowany bób. Przepis

Foto: 8_kalafior_bob_pomidor

9. Kolorowe papryki i pomidor

Foto: 9_papryka_pomidorz chlebem

10. Cukinia, pomidor i papryka

Foto: 10_pomidor_papryka_cukinia

11. Ratatuj  - największa ilość duszonych warzyw w jednym daniu. Przepis

Foto: 11_Ratatuj

Każde w tych dań możemy zjeść jako samodzielne albo z dobrym pieczywem na zakwasie lub z ulubioną kaszą, albo też z mięskiem. Ważne, by warzywa łączyć tylko z jednym z dodatków. Na przykład : jeśli kasza, to już nie mięso.

Warzywa. Duszone, gotowane, pieczone i surowe też.

Gotowanie, pieczenie czy duszenie niszczy część zawartych w warzywach witaminy – to fakt – ale tylko niektóre z nich: część z grupy B oraz witaminę C.  Obróbka cieplna sprawia jednak, że organizm łatwiej korzysta z pozostałych witamin i mikroelementów. Nawet jeśli część z nich zostanie utracona, to i tak reszta wchłonie się lepiej niż w przypadku surowego warzywa.

My staramy się trzymać zasady dodawania do każdego z głównych posiłków (śniadanie, obiad, kolacja) warzyw po obróbce cieplnej.

Natomiast utraconą częściowo podczas tej obróbki witaminę C i tę część z grupy B –uzupełniamy, podjadając surowe owoce i warzywa miedzy głównymi posiłkami (drugie śniadanie, podwieczorek). W taki oto prosty sposób dajemy naszemu organizmowi wszystkie potrzebne mu składniki. :-)

Więcej o tym co dają nam poszczególne warzywa znajdziecie w Warzywniku

Do góry

Przeszukaj serwis