Kalafior z soczewicą
Jacek: Dawno już nie było u nas soczewicy. To chyba lato i jego sezonowe produkty sprawiły, że soczewica poszła chwilowo w odstawkę. Ale-ale… właśnie! MOCNO za nią zatęskniłem i dziś wykombinowałem bardzo smakowite danie. Kalafior skąpany w tych czerwonych kuleczkach, z ostrą nutą papryczki – okazał się bardzo smaczny, syty i zdrowo skomponowany :-) Spróbujcie, a nie pożałujecie.
Do tego dania potrzebujemy:
- 1 dorodny kalafior
- Czerwona soczewica – ½ szklanki
- Pół słodkiej papryki
- Cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 posiekana papryczka peperoncini piccanti
- Sól do smaku
- Kmin rzymski – ¼ łyżeczki
- Olej ryżowy (lub rzepakowy)
- Szczypiorek (opcjonalnie)
Do gotującej się w garnku wody wsypujemy przepłukaną soczewicę w proporcji 1:2. Lekko solimy i doprawiamy kminem.
W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, papryczkę peperoncini, czosnek i słodką paprykę. Dorzucamy umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Lekko podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy 4- 5 minut.
Kiedy soczewica wchłonie wodę, przekładamy ją do garnka z kalafiorem, mieszamy. Dusimy wszystko razem jeszcze 2-3 minuty i danie gotowe.
Inne nasze propozycje z różnych kolorów soczewicy: