Kategoria: 

Kalafior z soczewicą

Jacek: Dawno już nie było u nas soczewicy. To chyba lato i jego sezonowe produkty sprawiły, że soczewica poszła chwilowo w odstawkę. Ale-ale… właśnie! MOCNO za nią zatęskniłem i dziś wykombinowałem bardzo smakowite danie. Kalafior skąpany w tych czerwonych kuleczkach, z ostrą nutą papryczki – okazał się bardzo smaczny, syty i zdrowo skomponowany :-) Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Do tego dania potrzebujemy:

  • 1 dorodny kalafior
  • Czerwona soczewica – ½ szklanki
  • Pół słodkiej papryki
  • Cebulka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 posiekana papryczka peperoncini piccanti
  • Sól do smaku
  • Kmin rzymski – ¼ łyżeczki
  • Olej ryżowy (lub rzepakowy)
  • Szczypiorek (opcjonalnie)

Fota: kalafior z soczewica 2

Do gotującej się w garnku wody wsypujemy przepłukaną soczewicę w proporcji 1:2. Lekko solimy i doprawiamy kminem.

W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, papryczkę peperoncini, czosnek i słodką paprykę.  Dorzucamy umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Lekko podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy 4- 5 minut.

Kiedy soczewica wchłonie wodę, przekładamy ją do garnka z kalafiorem, mieszamy. Dusimy wszystko razem jeszcze 2-3 minuty i danie gotowe.

Inne nasze propozycje z różnych kolorów soczewicy:

Zupa z żółtej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Czarna soczewica z orzechami

Pasta z brązowej soczewicy

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis