Krewetki
Jacek: Proste potrawy to moja specjalność. Szybko, bez zbędnego pitu-pitu przy garach. I składniki, które też lubią krótką obróbkę:-). A im sprawniej „operujemy” w kuchni tym więcej wartościowych składników zostaje na talerzu.
Dzisiejsza propozycja to…. Krewetki z warzywami. Krótko smażone na oleju rzepakowym.
Potrzebujemy:
- Krewetki mrożone – 5-6 sztuk na osobę
- Pomidor
- Cukinia
- Bakłażan
- Kalafior
- Przyprawy: czosnek, papryczka peperoncini, sól himalajska, świeża bazylia
- Olej rzepakowy do smażenia
Krewetki wyjmuję z lodówki żeby się rozmroziły.
Posiekany czosnek i papryczkę lekko podsmażam na oleju.
Dodaję kolejno warzywa: najpierw różyczki kalafiora i bakłażan, a po dwóch minutach pomidora i cukinię. Smażę na średnim ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
I… teraz już czas na krewetki. Smażę obok warzyw po 2-min. z każdej strony. I gotowe.
Całość zajmuje ok. 10 minut:-)
Inne nasze dania z krewetkami: