Buraki na zakwas
Ania: W dzisiejszej kuchni buraki zeszły gdzieś na plan dalszy, a przecież wigilijny barszcz to jedno ze zdrowszych dań, które warto powielać także w ciągu roku. Nasz organizm, nawet nie miałby nic przeciwko ich nadużywaniu:-)
Bo dobroczynny wpływ buraków, to nie tylko odkwaszanie organizmu, wzmacnianie układu krwionośnego czy profilaktyka nowotworowa. Buraki oczyszczają organizm i zdecydowanie poprawiają odporność, tu: więcej o ich działaniu.
Na tegoroczną Wigilię, miał być tradycyjny dla nas barszcz, po prostu z ugotowanych buraków. Ale… będzie barszcz na zakwasie buraczanym. Nigdy wcześniej nie robiliśmy zakwasu jednak smakowity wpis Agnieszki Maciąg zrobił swoje:-)
Od 48 godzin buraki „pracują” w kamiennych garnkach, aby za kilka dni podarować nam to, co mają w sobie najlepszego.
Do zakwasu na barszcz wigilijny i… na zapas (pozostałą ilość będziemy trzymać w lodówce i popijać każdego dnia – zgodnie z sugestią Agnieszki) użyliśmy:
- 4 kilogramy buraków
- 9-10 główek czosnku
- Liść laurowy – dużo (20-25 listków)
- Ziele angielskie – dużo (dobra garść)
- Pieprz czarny – sporo (płaska garść)
- Jedna papryczka peperoncini
- Woda i sól himalajska (łyżka na 1 litr)
Wszystko zaczęło się od kupienia DOBRYCH buraków (na eko-targu od pana Ziółko). Później rękawice i obieranie, mycie, krojenie w grube plastry.
Do wyszorowanych kamiennych garnków najpierw trafiła pierwsza warstwa plastrów, a na nią obrany i pokrojony na połówki czosnek. Później pierwsza partia przypraw: ziele, pieprz i listki laurowe. Na to znowu kolejna warstwa buraków, czosnek, przyprawy i na koniec buraki.
Taki przekładaniec – ułożyliśmy do ¾ każdego z garnków.
Na koniec całość została zalana przegotowaną, ostudzoną i osoloną wodą, tak aby ładnie przykryła buraki.
Garnki zostały przykryte porcelanowymi talerzami i teraz… wszystko „w rękach” buraków. One pracują my – czekamy:-) A czas ich pracy to 5-7 dni. Nasz - czas pracy w przygotowaniu to – ok. 1,5 godz.
Później trzeba będzie zlać zakwas do słoików, a z buraków zrobimy jakąś pyszną sałatkę. CDN…
Inne nasze buraczane propozycje (buraki gotowane można zastąpić burakami z zakwasu):