Zupa rozgrzewająca
Ania: Taka zimowa, na chłodne dni. Cudownie rozgrzewa i stawia na nogi. Smaczna, pożywna i zdrowa. Zupa a w zasadzie krem: czosnkowo – imbirowy.
Taka zupka to świetna profilaktyka przed wszelkiego rodzaju infekcjami, przeziębieniem czy inną grypą, bo przede wszystkim wzmacnia naszą odporność.
Krem czosnkowo – imbirowy jest prosty do przygotowania, choć trzeba się trochę naobierać tego czosnku:-)
Potrzebujemy:
- 2 główki czosnku
- Cebule: słodka i czerwona – po jednej
- Świerzy imbir 2-3 cm
- Ziemniaki – 4-5 szt.
- Olej rzepakowy (1/4 szklanki)
- Kilka listków laurowych, 3-4 szt.
- Papryczka pepperoncini
- Goździki 3-4 szt.
- Tymianek – pół łyżeczki
- sól morska
- prażone pestki dyni (i/lub orzechy włoskie)
W garnku, w którym będziemy gotować zupę lekko podsmażamy obrany i przekrojony na połówki czosnek oraz cebule pokrojoną w grubą kostkę. Następnie dodajemy przyprawy: tymianek, goździki, papryczka, sól. Dolewamy zimnej wody i wkładamy obrane i pokrojone dość grubo ziemniaki (wody powinno być tyle aby ziemniaki były lekko przykryte) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
W tym czasie prażymy na patelni pestki dyni i tarkujemy korzeń imbiru.
Gdy ziemniaki są już miękkie, wyjmujemy listki laurowe a dodajemy imbir. Miksujemy zupę np. blenderem – na krem. Podajemy gorącą posypaną sporą ilością pestek dyni.
Inne nasze zupy kremy: