Kategoria: 

Zupa rozgrzewająca

Ania: Taka zimowa, na chłodne dni. Cudownie rozgrzewa i stawia na nogi. Smaczna, pożywna i zdrowa. Zupa a w zasadzie krem: czosnkowo – imbirowy.

Taka zupka to świetna profilaktyka przed wszelkiego rodzaju infekcjami, przeziębieniem czy inną grypą, bo przede wszystkim wzmacnia naszą odporność.

Krem  czosnkowo – imbirowy jest prosty do przygotowania, choć trzeba się trochę naobierać tego czosnku:-)

Potrzebujemy:

  • 2 główki czosnku
  • Cebule: słodka i czerwona – po jednej
  • Świerzy imbir 2-3 cm
  • Ziemniaki – 4-5 szt.
  • Olej rzepakowy (1/4 szklanki)
  • Kilka listków laurowych, 3-4 szt.
  • Papryczka pepperoncini
  • Goździki 3-4 szt.
  • Tymianek – pół łyżeczki
  • sól morska
  • prażone pestki dyni (i/lub orzechy włoskie)

W garnku, w którym będziemy gotować zupę lekko podsmażamy obrany i przekrojony na połówki czosnek oraz cebule pokrojoną w grubą kostkę. Następnie dodajemy przyprawy: tymianek, goździki, papryczka, sól. Dolewamy zimnej wody i wkładamy obrane i pokrojone dość grubo ziemniaki (wody powinno być tyle aby ziemniaki były lekko przykryte) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

W tym czasie prażymy na patelni pestki dyni i tarkujemy korzeń imbiru.

Gdy ziemniaki są już miękkie, wyjmujemy listki laurowe a dodajemy imbir. Miksujemy zupę np. blenderem – na krem.  Podajemy gorącą posypaną sporą ilością pestek dyni.

Inne nasze zupy kremy:

Krem z dyni, z owocami morza

Krem z selera (latem ze szparagami)

Krem z jarmużu

Krem brokułowy

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis