Kategoria: 

Zupa kalafiorowa

Jacek: Lubię!

Ania: Wiem… :-)

Ale poza tym, że lubisz wszystko, co kalafiorowe, przekonałeś się też, że kalafior właśnie – jest najłatwiej strawnym warzywem wśród kapustnych, jest niskokaloryczny i… zasadotwórczy.

Jacek: Przekonałem się dwukrotnie: najpierw, gdy pisaliśmy co ma, co zawiera, na co wpływa, a później, gdy zrobiłaś go po raz pierwszy na półtwardo. Czyli na zdrowo. Pychota! A w porównaniu z tym, jak go kiedyś jedliśmy – jak wszyscy: na mięciutko – półtwardy jest po prostu boski.

Ania:  Dziś więc zupa kalafiorowa. Ale nie taka zwyczajna… Wydawałoby się, że to klasyka w kuchni, ale my tymczasem proponujemy coś po zdrowej modyfikacji.

Potrzebujemy:

  • Duży kalafior
  • 2 małe marchewki
  • Pietruszka
  • Pół selera
  • Nieduży por
  • 3-4 ziemniaki
  • Listek, ziele, sól, pieprz, koperek
  • Oliwa z oliwek

Gotujemy rosół warzywny: wszystkie warzywa – poza kalafiorem – myjemy, obieramy, kroimy w kostkę / plastry i doprawiamy. Rosół się gotuje, a my w tym czasie myjemy kalafior i dzielimy go na różyczki. Gdy warzywa w rosole są już na wpół miękkie, wkładamy kalafiora i dolewamy oliwę (2-3 łyżki). Gotujemy razem jeszcze kilka minut (ok. 5).

Wyłączamy ogień, zupę posypujemy posiekanym koperkiem i… gotowe. I zdrowe. I smacznego.

Inne nasze dania z kalafiorem:

Kalafior z bobem

Miruna z kalafiorem

Quinoa i kalafior

Kalafior z chlebem

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis