Kategoria: 

Zupa krem - selerowa

Ania: Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca, ponieważ seler przyspiesza metabolizm, odtruwa organizm i pomaga trawić tłuszcze.

Jacek: A wiedziałaś, że w selerze jest dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach? Albo to, że seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych?

Ania: Jasne! Pisaliśmy już o tym. I jeszcze dużo więcej…

Jacek: Fakt. Przejdźmy więc już do naszej dużej dawki zdrowia.

Ania: I smaku. Nawet ci, którzy nie lubią selera, naszą zupę selerową polubią:-)

Do selerowej zupy potrzebujemy:

  • 2 selery korzeniowe
  • Seler naciowy (2-3 łodygi)
  • 2 średnie białe cebule
  • 1 mały por
  • 4-5 ziemniaków
  • Marchewka
  • Ostra papryczka
  • Oliwa
  • 4 szklanki wody
  • Przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • posiekany koperek lub szczypiorek
  • płatki migdałów lub orzechy (także mielone)

Foto: zupa selerowa 5

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę lub plastry. Wrzucamy do wody wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujmy pod przykryciem.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy dwie szczypty posiekanej drobno ostrej papryczki. Gdy warzywa w zupie są już prawie miękkie, przekładamy zawartość patelni do garnka, doprawiamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek po czym wyłączamy i lekko studzimy. Zupę miksujemy na krem, posypujemy płatkami migdałów lub mielonymi orzechami, polewamy kilkoma kroplami oliwy i gotowe. I smakuje!

Inne nasze zupy:

Truskawkowa

Jagodowa i jabłkowa

Z czerwonej soczewicy

Z żółtej soczewicy

Barszcz ukraiński

Chłodnik

Brokułowa

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis