Zupa krem - selerowa
Ania: Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca, ponieważ seler przyspiesza metabolizm, odtruwa organizm i pomaga trawić tłuszcze.
Jacek: A wiedziałaś, że w selerze jest dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach? Albo to, że seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych?
Ania: Jasne! Pisaliśmy już o tym. I jeszcze dużo więcej…
Jacek: Fakt. Przejdźmy więc już do naszej dużej dawki zdrowia.
Ania: I smaku. Nawet ci, którzy nie lubią selera, naszą zupę selerową polubią:-)
Do selerowej zupy potrzebujemy:
- 2 selery korzeniowe
- Seler naciowy (2-3 łodygi)
- 2 średnie białe cebule
- 1 mały por
- 4-5 ziemniaków
- Marchewka
- Ostra papryczka
- Oliwa
- 4 szklanki wody
- Przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, 2 szczypty gałki muszkatołowej
- posiekany koperek lub szczypiorek
- płatki migdałów lub orzechy (także mielone)
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę lub plastry. Wrzucamy do wody wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujmy pod przykryciem.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy dwie szczypty posiekanej drobno ostrej papryczki. Gdy warzywa w zupie są już prawie miękkie, przekładamy zawartość patelni do garnka, doprawiamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek po czym wyłączamy i lekko studzimy. Zupę miksujemy na krem, posypujemy płatkami migdałów lub mielonymi orzechami, polewamy kilkoma kroplami oliwy i gotowe. I smakuje!
Inne nasze zupy: