Kalafiorowo nam
Jacek: Żółty czy biały? A może fioletowy?
Ania: Każdy jest super! To tylko kolory. A przecież każdy jest smaczny. I zdrowy.
Jacek: Kalafior to jedno z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Pisaliśmy o nich TUTAJ
Ania: Ale dziś mamy do dyspozycji biały klasyczny i żółty. I to właśnie kalafiory będą bohaterami dzisiejszego obiadu, do którego potrzebujemy:
Kalafiory przed ugotowaniem
- Kalafior biały
- Kalafior żółty
- Buraczki – 2-3szt.
- Upieczone pałeczki kurczaka
- Oliwa z oliwek
- Cytryna
- Sól morska lub himalajska (różowa)
- Pieprz Cayenne
Najpierw pieczemy kurczaka (u nas najczęściej w TAKIEJ marynacie):
Gotujemy buraki „w mundurkach” na pół miękko. Gdy są już gotowe, wyjmujemy z wody i obieramy ze skórki. Ucieramy na dużych oczkach tarki, doprawiamy solą, pieprzem, lekko skrapiamy cytryną, oliwą i sałatka gotowa.
Kalafiory gotujemy na parze – krótko, na pół twardo.
Podajemy polane np. olejem arganowym wraz z sałatką z buraków i pieczonym kurczakiem.
Smacznego:-)
Inne nasze dania z kalafiorem: