Kategoria: 

Kalafiorowo nam

Jacek: Żółty czy biały? A może fioletowy?

Ania: Każdy jest super! To tylko kolory. A przecież każdy jest smaczny. I zdrowy.

Jacek: Kalafior to jedno z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Pisaliśmy o nich TUTAJ

Ania: Ale dziś mamy do dyspozycji biały klasyczny i żółty. I to właśnie kalafiory będą bohaterami dzisiejszego obiadu, do którego potrzebujemy:

Fota: kalafiory dwa 1

Kalafiory przed ugotowaniem

  • Kalafior biały
  • Kalafior żółty
  • Buraczki – 2-3szt.
  • Upieczone pałeczki kurczaka
  • Oliwa z oliwek
  • Cytryna
  • Sól morska lub himalajska (różowa)
  • Pieprz Cayenne

Najpierw pieczemy kurczaka (u nas najczęściej w TAKIEJ marynacie):

Gotujemy buraki „w mundurkach” na pół miękko. Gdy są już gotowe, wyjmujemy z wody i obieramy ze skórki. Ucieramy na dużych oczkach tarki, doprawiamy solą, pieprzem, lekko skrapiamy cytryną, oliwą i sałatka gotowa.

Kalafiory gotujemy na parze – krótko, na pół twardo.

Podajemy polane np. olejem arganowym wraz z sałatką z buraków i pieczonym kurczakiem.

Smacznego:-)

Inne nasze dania z kalafiorem:

Zupa kalafiorowa

Kalafior z bobem i pomidorem

Kalafior z miruną

Kalafior z Quinna i bazylikowym Pesto

Kalafior na odporność

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis