Naturalne źródło wapnia
Jacek: Niewiele osób wie, że skorupki jajek to niesamowity skarb natury – źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden – łącznie ponad dwadzieścia. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów.
Nasze babcie wiedziały, a naukowcy potwierdzili!
Przez ponad 15 lat naukowcy badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka. Wyniki badań to – pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach i astmie. Znakomite efekty skorupki jaj przyniosły też w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale też usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze.
Moja babcia skorupki przygotowywała tak:
Dokładnie myła jajka tuż przed ich użyciem, a skorupki odkładała do woreczka. Uzbierane już skorupki wrzucała do wrzątku i gotowała przez kilka minut. Po odlaniu wody skorupki suszyły się rozłożone na ściereczce. Później mieliła w młynku. Sproszkowane, dodawała po jednej łyżeczce do różnych potraw.
Proszek skorupkowy nie wpływa na walory smakowe, ale na odżywcze już tak. Kilka naszych propozycji dań, do których można dodać sproszkowane skorupki jaj: