Jaglana na słodko
Ania: To już nasza kolejna kompozycja z kaszą jaglaną. Jest pyszna, zdrowa, najbardziej zasadowa z kasz i baaardzo wiele w sobie mająca:-). Dlatego jemy ją dość często i kombinujemy z dodatkami, nieustannie szukając urozmaicenia i nowych smaków. I dziś kolejne układanki z jaglanką na słodko.
Jacek: Ta z foty tytułowej to nasza ulubiona wersja zimowa. Kasza z jabłkiem, orzechami i suszoną śliwką. Kaszę gotujemy w proporcji: 1 porcja kaszy na 2 porcje wody. Kaszę przepłukaną na drobnym sitku wsypujemy na lekko osolony wrzątek i nie mieszamy. Kasza świetnie wchłonie wodę i nie przypali się, bo wrzucona do gotującej się wytworzy specjalne kanaliki powierza, które zabezpieczają garnek przed przypaleniem. Ale warunek jest jeden – zero mieszania!
Kolejna kompozycja smakowa z jaglanką, to: banan, gruszka i żurawina.
Nektarynka, ananas, żurawina
Mrożona węgierka, banan, jabłko
I najprostsza – z miodem szafranowym.
Inne nasze słodkie układanki z jaglaną to: