Kategoria: 

Jaglana na słodko

Ania: To już nasza kolejna kompozycja z kaszą jaglaną. Jest pyszna, zdrowa, najbardziej zasadowa z kasz i baaardzo wiele w sobie mająca:-). Dlatego jemy ją dość często i kombinujemy z dodatkami, nieustannie szukając urozmaicenia i nowych smaków. I dziś kolejne układanki z jaglanką na słodko.

Jacek: Ta z foty tytułowej to nasza ulubiona wersja zimowa. Kasza z jabłkiem, orzechami i suszoną śliwką. Kaszę gotujemy w proporcji: 1 porcja kaszy na 2 porcje wody. Kaszę przepłukaną na drobnym sitku wsypujemy na lekko osolony wrzątek i nie mieszamy. Kasza świetnie wchłonie wodę i nie przypali się, bo wrzucona do gotującej się wytworzy specjalne kanaliki powierza, które zabezpieczają garnek przed przypaleniem. Ale warunek jest jeden – zero mieszania!

Kolejna kompozycja smakowa z jaglanką, to: banan, gruszka i żurawina.

Fota: kolaz 1

Nektarynka, ananas, żurawina

Fota: jaglana_brzoskwinia_zurawina 2

Mrożona węgierka, banan, jabłko

Fota: jaglana_sliwki_jablko_banan 1a

I najprostsza – z miodem szafranowym.

Fota: DSC_0026

Inne nasze słodkie układanki z jaglaną to:

Z czekoladą

Z morelami 

Z jabłkiem

Z granatem

Z truskawkami

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis