Sernik z koziego twarogu
O wyższości (czyli lepszym trawieniu i przyswajaniu przez człowieka) koziego nabiału nad krowim pisaliśmy już wielokrotnie. I… przypominamy raz jeszcze na samym końcu tego wpisu*:-)
W przeszłości (w czasach przed Dietą JEM 2.0), sernik był jednym z ulubionych naszych ciast. Ale kiedy zmieniła się świadomość tego co wrzucamy do żołądka: biały cukier, mąką pszenna i to najczęściej tortowa… sernik i wiele innych ciast poszło w odstawkę.
Teraz wracamy do tego pysznego ciasta, ale w zdrowszej wersji. Inne składniki, trochę inne zestawienie, a smakuje… dużo bardziej niż kiedyś.
Do naszego zdrowego sernika potrzebujemy:
- Twaróg z mleka koziego – 1 kg.
- 1 szklanka cukru demerara (brązowego)
- 3-4 jajka (w zależności od wielkości)
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- Wiórki kokosowe – 1 szklanka
- Wanilia w lasce – 1cm.
- Pistacje – ¾ szklanki
- Żórawina świeża (lub suszona) – ¾ szklanki
- Suszone morele – dobra garść
- Jogurt naturalny lub kefir 1/3 szklanki
- Czekolada gorzka
Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg miksujemy (można też wcześniej zmielić w maszynce, wówczas będzie bardziej puszyste ciasto). Łączymy twaróg z żółtkami i dodajemy mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe, zmiażdżoną w moździerzu laskę wanilii i znowu miksujemy. Dodajemy opłukane pistacje, pokrojone w kostkę morele i opłukaną żurawinę. Teraz już tylko delikatnie mieszamy łyżką. W drugim naczyniu ubijamy białka. Powstałą pianę łączymy delikatnie z ciastem serowym – również tylko przy użyciu łyżki.
Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez ok. 50 minut.
Wyjmujemy upieczony sernik i dajemy mu lekko ostygnąć, a następnie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
* Kozie sery nie należą do najtańszych ale… są najłatwiej trawione przez człowieka.
Struktura mleka koziego i skład białka są dla nas korzystniejsze, bo mleko kozie ma znikomą zawartość kazeiny. Tłuszcz w mleku kozim ma postać niewielkich drobin (odwrotnie jak w mleku krowim), dzięki czemu, jest ono łatwiej trawione i przyswajalne w jelicie cienkim człowieka. Powoduje to, że mleko kozie jest naturalnie homogenizowane, lekkostrawne i dietetyczne.
Same kozy mają także zdolność „pozbywania się” z organizmu szkodliwych pierwiastków. Jako jedyny, udomowiony przeżuwacz, koza skutecznie filtruje wszystkie zanieczyszczenia, w tym metale ciężkie.
Sery kozie zawierają dużo soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu i potasu. Zupełnie wyjątkowa jest również obecność dużych ilości, przyswajalnego żelaza. Dodatkowym atutem są spore ilości witamin z grupy B, witamina A, sporo cynku i miedzi.
Inne nasze ciasta w zdrowszej wersji: